Novellvinnaren: “Vinsten har definitivt påverkat mitt skrivande”

Nyheter.
Förstapristagaren Paolo Nobis Sandén (foto: Privat)

NOVELLTÄVLING. Har du skrivardrömmar? Opulens upprepar fjolårets succé med Sveriges största novelltävling,  där Paolo Nobis Sandén kammade hem förstapriset. Opulens har pratat med honom för att se vad som hänt i hans novellskrivande sedan sist.  

Hej Paolo! Du vann ju förra upplagan av Sveriges största novelltävling med din novell “Iris Cooler-son”, vilken beskrevs som “en kaxig och utmanande novell om en ung människa som hittar sätt att överleva i en värld som befolkas av oförstående vuxna”. Vad har hänt sedan sist i ditt skrivliv? 

– Jag har egentligen bara fortsatt att skriva så mycket som möjligt. Jag känner att jag vill försöka skriva längre och längre men fortfarande vara kvar i novellformen, hitta olika stilar att jobba med.

Har vinsten påverkat ditt skrivande på något sätt?

– Ja, det har den ju definitivt gjort. Förutom själva bekräftelsen och spridningen fick jag möjligheten att skriva en ny berättelse för Radionovellen. Så det var väldigt kul, hela det att skriva något som man vet ska bli uppläst.

Har du något projekt på gång just nu? 

– Ett gäng till noveller har det absolut blivit. Tanken är också att få ihop en samling, så jag skriver mer och mer med en slags helhet som mål.

Har du något tips till andra novellskrivare?

– För mig har det hela tiden varit viktigt att läsa just noveller, jag skulle säga att jag läser minst lika många novellsamlingar som romaner, och särskilt då att jag försöker hitta olika sorters författare som jobbar inom formatet eller genren eller vad man nu vill kalla det för. Läser man Alice Munro, som ju oftast skriver rätt så långt, är det för mig en annan upplevelse än säg något väldigt kort av Janet Frame. Samtidigt börjar man också se vissa likheter i språk och ton, vilket jag tycker är intressant.

– Sen skulle jag vilja rekommendera två podcasts från The New Yorker, dels The Writer’s Voice där nya noveller läses upp av författaren, men också Fiction där en författare väljer ut en annan författares text och läser och diskuterar.

Novelltävlingen med femtio tusen kronor i prispotten arrangeras av Opulens och Ekström & Garay förlag i samarbete med Göteborgs-Tidningen, Kvällsposten och Sparbanken Syd. De tio vinnande novellerna kommer att publiceras i bokform samt i Opulens, Kvällsposten och Göteborgs-Tidningen. Sista inlämningsdag är 28 februari och information om hur du deltar hittar du här.

Anna Brynhildsen

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr