Mångsidige humoristen Sven Melander är död

Nyheter.
Sven Melander har avlidit (foto: Janerik Henriksson/TT)

BORTGÅNG. Journalisten och tv-personligheten Sven Melander har avlidit efter en lång tids sjukdom, bekräftar hans familj för TT.

– Han var så otroligt fin. Begåvad och underbar att vara och jobba tillsammans med, säger skådespelaren Eva Rydberg till TT.

“Vi är tacksamma för allt det stöd och omtanke som visats både honom och oss under den här tiden. Pappa hade in i det sista nära till skratt och var nyfiken på både människor och världen. Vi hoppas att det är så han kommer att minnas och vi är glada och stolta över de avtryck han gjort i många människors liv. Vi saknar honom redan och önskar att vi får sörja honom ifred”, säger hans son Victor i ett uttalande.

Skådespelaren Eva Rydberg jobbade med Sven Melander inom teatern under många år.

–Han var så otroligt fin. Begåvad och underbar att vara och jobba tillsammans med. Vi hade fruktansvärt roligt, han betydde så mycket för mig, säger hon.

“Stor saknad”

Rydberg berättar att de brukade mejla varandra då och då och att han “var rolig ända in i det sista”.

– Det kommer att bli en stor saknad i teatervärlden, ett stort tomrum efter honom. Han behövdes, han var så fruktansvärt rolig samtidigt som han var intelligent och skärpt. Jag vet ingen som kan påminna om Sven Melander, säger hon.

Även skådespelaren, regissören och författaren Alexander Karim berörs av nyheten om nöjeslegendarens bortgång.

– Sven var precis så fin som man över huvud taget kan tänka sig, och ännu finare, säger Karim, som tillsammans med Sven Melander deltog i tv-programmet “Stjärnorna på slottet” på SVT.

En annan som har varma minnen av Sven Melander är Pia Rehnquist, chef på Bonnier News Local. Hon lärde känna honom i början av 1980-talet och stod honom nära.

– Det är naturligtvis en väldigt stor sorg, han har varit en mycket viktig person i hela mitt liv och en del av min familj kan man säga.

En stor komiker

Hon lyfter fram att han var en stor komiker, men pekar också på att han hade ett stort samhällsintresse, något som på senare år märktes i hans filmer på sociala medier.

– De filmerna visade kanske en lite ny sida för folk som inte kände honom så väl, men han var oerhört samhällsengagerad och politisk kunnig och hade ett väldigt starkt rättvisepatos. Jag skulle säga att han var en politisk person, han hade en uppfattning om hur världen kunde bli bättre och var extremt allmänbildad, säger Pia Rehnquist.

Komikern och regissören Adde Malmberg säger att Sven Melander förnyade tv-underhållningen genom tv-programmet “Nöjesmaskinen” som han ledde tillsammans med Stina Lundberg Dabrowski.

– Han var en stor humanist och var väldigt folklig och ansågs lite buskiskaktig men hade samtidigt en väldigt tydlig social agenda. Han tyckte saker. Han var en viktig person i svensk underhållning, säger Malmberg.

Skådespelaren Morgan Alling skriver på Twitter om Sven Melander:

“Vi har jobbat ihop flera gånger och han har alltid varit så varm, snäll, klok. Han förstod att stärka en ung orolig skådespelare genom sina små fina små klokheter. En man med hjärtat på rätta stället”, skriver Alling.

Cancern kom tillbaka

Sven Melander berättade under 2018 att han hade drabbats av cancer. Något år senare friskförklarades han, men i slutet av förra året berättade han att cancern hade kommit tillbaka.

Familjen skriver i ett mejl att Sven Melander somnade in lugnt och stilla, omgiven av sin närmaste familj. Han blev 74 år.

Klas Widestrand/TT
Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr