Majdanmuseet oroas för samlingarnas framtid

Nyheter.
Majdantorget i Kiev stor i centrum för protesterna 2014 som finns dokumenterade på Majdanmuseet (foto: Adam Ihse / TT)

RYSKKRITISK KULTUR. På Majdanmuseet i Kiev oroas personalen för samlingarnas framtid. I dessa finns material och berättelser om de protester som pågick 2013 till 2014 och som brukar kallas för Euromajdan. Museichefen Ihor Poshyvailo säger nu till SVT att museets framtid är hotad. Museet innehåller inte bara ukrainsk historia utan mer än så, framhåller han.

– Museet visar upp våra värderingar. Det är uppenbart att Kreml och Rysslands aggression inte så mycket handlar om vår mark, vårt territorium utan mer om vår historia, vår nationella och kulturella identitet, säger han till Kulturnyheterna i SVT.

Euromajdan var en politisk protest som ledde till att den Moskvatrogne presidenten i Ukraina, Viktor Janukovytj, avsattes.

Redan innan Ryssland påbörjade det pågående kriget mot Ukraina hade museet börjat flytta delar av samlingarna till en säkrare plats, uppger SVT.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr