Littfest presenterar nya programpunkter

Nyheter.
Littfest. (Foto: Henke Olofsson)

FESTIVAL. Den 17-19 mars är det dags för Umeås internationella litteraturfestival Littfest. Även om möjligheterna för en publikfylld festival ännu är oklara, väntas ett brett program.

Ännu är på det grund av coronapandemin oklart om salongerna kan fyllas. Arrangörerna har tidigare gått ut med att festivalen blir av – om än i anpassat format, och att det värsta som kan hända är att hela festivalen blir digital.

Kvar från förra året finns konceptet Littfest-TV, där två programledare guidar publiken mellan scensamtalen, och där publiken ges möjlighet att chatta och ställa frågor. I år innehas programledarrollerna av kulturprofilerna Viktor Asbaghi Sandström och Denise Bergström.

Programpunkter fortsätter att presenteras löpande: bland annat blir det samtal om exofiktion med Ida Therén, Helena Fagertun och Augustvinnaren Elin Cullhed, samtal om släktband och familjeknutar med norska succéförfattaren Vidgis Hjort, och ett samtal om tystnad i kolonialismens spår mellan författarna Ann-Helén Laestadius, Elin Anna Labba och Mats Jonsson.

Littfest är Sveriges störa litteraturfestival och har arrangerats i Umeå sedan 2007, och har lockat 20 000-25 000 besökare till 70-100 programpunkter under de senaste åren innan pandemin.

Besked om årets festivals slutgiltiga utformning väntas i mitten av februari.

Anna Brynhildsen

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr