Kulturchefer vill ha omstart med ny miljard

Nyheter.
Sara Parkman och Samantha Ohlander har bland annat gjort föreställningen “Fäbodland” för Riksteatern vars vd, Magnus Aspegren, vill ha en nystart för kulturen. (Foto: Urban Jörén)

OMSTART. Tillsätt en kulturkommission och låt krisstödet till den pandemidrabbade kulturen övergå i ytterligare en miljard som permanent statligt kulturanslag. Det är två av åtta åtgärder som 16 svenska kulturchefer föreslår i en debattartikel i Svenska Dagbladet där de argumenterar för att kulturlivet måste stärkas.

Pandemin har satt ljuset på skört kulturlivet är, framhåller de, och argumenterar därför för att återöppningen av kulturlivet också ska innebära en nystart. De 16 cheferna vill bland annat att kulturen ska få ett starkare rättsligt skydd och bli central även inom andra politikområden. Man vill också att den den digitala utveckling som kommit i gång med stormsteg under pandemin ska få en fortsättning, inte minst för att binda samman stad och landsbygd.

Bland dem som undertecknat uppropet finns bland andra Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet, Magnus Aspegren, vd Riksteatern och Petra Brylander, vd på Uppsala stadsteater.

TT Nyhetsbyrån

Det senaste från Nyheter

0 0kr