Kronlöf: “Hoppas fler ska våga säga emot”

Nyheter.
Bianca Kronlöf. (Foto: Maja Suslin/TT)

RESPONS. Bianca Kronlöfs Instagraminlägg om SVT-dokumentären “Persona non grata” har fått enorm respons. – Det här handlar inte bara om min bransch, det är en samhällsstruktur, säger hon till Aftonbladet.

I inlägget, som publicerades på onsdagen, riktar komikern och skådespelaren Bianca Kronlöf hård kritik mot SVT:s dokumentär “Persona non grata – Soran Ismail”. Hon riktar sig direkt till Ismail men också till sina manliga kollegor som hon menar distanserat sig från allvaret i de anklagelser om sexuella övergrepp som riktats mot honom.

Nu kommenterar Kronlöf responsen på inlägget och säger till Aftonbladet att hon var orolig inför publiceringen av inlägget.

– Jag kände en rädsla över hur folk skulle reagera, kommer folk missförstå med vilje, eller bli arga, kommer det här göra att jag inte får några jobb, säger hon.

Men det var just de rädslorna som gjorde att hon kände att hon var tvungen att publicera inlägget, säger hon:

– För rädslan gör också att folk är tysta i vår bransch när något händer. Jag hoppas att det här ska ge positiva effekter, att fler ska våga säga emot. Det här handlar inte bara om min bransch, det är en samhällsstruktur.

SVT har kritiserats från flera håll för dokumentären, som skildrar Soran Ismails liv efter att han blev anklagad och anmäld för flera sexualbrott efter metoo-hösten 2017. Förundersökningen lades ner och Ismail nekar till brott.

Jorun Collin, projektledare för dokumentären, framhåller att den är gjord för att “lyfta och problematisera svåra frågor” och ser den nu intensiva debatten om bland annat samtycke och rättssäkerhet som ett tecken på att man kanske lyckats.

Hon tycker inte att dokumentären är ett försvarstal för Soran Ismail.

“Vi har klippt bort alla frågor som ställs av produktionen och har bara med svaren, och vi har inte heller en speakerröst som förklarande tar tittaren i hand. Tittaren lämnas ensam att tolka det den ser. Med det sagt har jag svårt att förstå hur det här programmet kan ses som ett försvarstal, eller en reklamfilm för Ismail” skriver hon i ett mejl till TT.

Det senaste från Nyheter

0 0kr