Kravet till Kinas nye ambassadör: Frige Gui

Nyheter.
En tidigare stödmanifestation utanför Kinas ambassad i Stockholm (foto: Anders Wiklund/TT)

PROTEST. Frige den fängslade Gui Minhai och respektera Sveriges yttrandefrihet. De kraven riktar 21 svenska publicister och författare i ett öppet brev adresserat till Kinas nye Sverigeambassadör Cui Aimin.

”Herr ambassadör, vi hoppas att du kommer att agera annorlunda jämfört med din föregångare som ofta vägrade respektera yttrandefriheten. Dessutom lät han sina anställda förfölja de svenska mass- och etermedierna med obehagliga mejl”, lyder en del av brevet som undertecknas av bland andra Robert Aschberg, Göran Greider och Ola Larsmo.

I brevet skickar man lyckönskningar på det kinesiska nyåret och påminner samtidigt om den svensk-kinesiske förläggarens öde. Han tillfångatogs hösten 2015 och har suttit fängslad i Kina sedan dess.

”Vi vill inte att Gui Minhai ska tvingas att fira ytterligare en nyårshelg i fängelse. Vi vill att du ska påskynda Gui Minhais frihet”, skriver man.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr