Konstvärlden hejdar oligarkernas “artwashing”

Nyheter.
Vladimir Putin tillsammans med den ryske oligarken Vladimir Potanin 2019 (foto: Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool Photo/AP/TT)

DONATIONSSTOPP. De ryska oligarkernas försök att skapa sig anseende i konstvärlden, så kallad artwashing, hejdas på grund av kriget i Ukraina. Enligt Svenska Dagbladet klipper konstinstitutioner i väst nu banden till ryska filantroper.

Exemplen är flera. Förra veckan fick till exempel Vladimir Potanin, en av Rysslands rikaste oligarker, lämna styrelsen för Guggenheimmuseet i New York – en förtroendepost han haft i 20 års tid. Samtidigt har Royal Academy of Arts satt stopp för bidrag från den kände bankmannen och konstsamlaren Petr Aven, som bland annat donerat pengar till en pågående utställning med Francis Bacon. Den donationen lämnas nu tillbaka.

Anders Kreuger, verksamhetschef för konsthallen Kohta i Helsingfors, har länge följt konstlivet i Ryssland. Han konstaterar att samtidskonsten har varit en arena för oligarkerna, men kanske framför allt för deras fruar, flickvänner och döttrar.

– Det är klart att det kan handla om ett konstintresse. Men konst är också prestigeskapande för en elit vars pengar inte alltid tål att synas i kanterna, säger Kreuger som tycker att det är bra att institutionerna pressas att ta ställning.

– För de gör inget av sig själva.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr