Konsert inställd efter hat mot balalajkor

Nyheter.
Den svenska folkmusikgruppen Södra Bergens Balalaiko (foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT)

CYBERKAMPANJ. En stödkonsert för Ukraina med folkmusikgruppen Södra Bergens Balalaikor har fått ställas in i Uppsala efter omfattande reaktioner.

Arrangören Kent Wennman säger i en intervju med UNT att spelstället Kulturoasen blivit utsatt för en cyberkampanj och att tonläget har varit högt. Nu tvingas han att “lägga sig platt”.

– Jag orkar knappt prata om det här. Men det känns skönt att vi till slut fått stopp på den här lavinartade snöbollen. Det finns ett stort rysshat som slår över och skapar irrationella föreställningar, som att balalajkor är att likställa med svastikor och kulsprutor, säger han till UNT.

Kent Wennman vill inte berätta om kommentarernas innehåll i detalj, men konstaterar att många, bland dem ukrainare, upprörs av konsertens upplägg.

– De ville inte se balalajkor förekomma i en stödkonsert för Ukraina. Men då tänker de inte på att spelningen är för vanlig svensk publik, som vi hoppas ska dra in pengar för att hjälpa. Det blev dubbelfel på alla sätt.
Flera andra konserter med orkestern har ställts in av liknande anledningar.

Södra Bergens Balalaikor är en svensk musikgrupp som bildades i Stockholm 1969. Gruppen bestod då av 30 balalajkor och en gitarr. Repertoaren består till största delen av traditionell rysk folkmusik.

Miranda Sigander/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr