Kazuo Ishiguro: Vi har alla blivit lite galna

Nyheter.
“På sätt och vis vill jag att pandemin ska påverka mitt skrivande. Jag menar att pandemin är en enorm sak, även symboliskt”, säger Kazuo Ishiguro. Pressbild. Foto: Jeff Cottenden

FRAMTIDSSAGA. Nobelpriset har inte påverkat Kazuo Ishiguros skrivande, tycker han. Däremot har människors faktaresistens gjort honom självkritisk på ett nytt sätt. I sin nya roman vill han förmedla hopp och till och med optimism.

Lite blek och lite äldre tittar han upp i webbkameran från vad som rimligen är hans hem någonstans i norra London. I bakgrunden syns ett piano, fåtöljer och svarta bokhyllor. Hans första bok efter Nobelpriset publiceras genom en välregisserad förlagsmanöver samma dag världen över. Uppenbart tagen både av pandemin och världsläget svarar den receptive författaren på frågor som har mejlats in i förväg.

Erika Josefsson/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr