Intresset för romantik ökar hos bokläsare

Nyheter.
Chansen är stor att det som läses på stranden eller i hängmattan i sommar är en deckare – men intresset för romantik har också ökat (foto: Hasse Holmberg/TT)

SOMMARLÄSNING. Romantik, trädgård, tarot och andlighet. Intresset för just dessa ämnen har skjutit i höjden hos läsintresserade svenskar.

Enligt ny försäljningsstatistik från Adlibris har kategorin romantik ökat med 22 procent i Sverige sedan förra året. Bakom försäljningsboomen ligger troligen fenomenet #booktook på Tiktok, samt det faktum att flera populära strömmade tv-serier baseras på böcker, exempelvis “Bridgerton”.

På första plats på topplistan över genrer svenskar läser mest under sommaren ligger dock fortfarande spänning och deckare, följt av romaner, feelgood, biografier och fantasy.

“Romaner är utöver deckare självklara val under sommaren och i år ser vi att romantik och feelgood går starkt. I oroliga tider kanske den fysiska boken blir ett sätt att både koppla av och koppla bort omvärlden för en stund”, säger Taru Raita, expert på skönlitteratur hos Adlibris, i ett pressmeddelande.

Företaget presenterar också en undersökning gjord av Kantar Sifo med 1 000 personer där 87 procent säger att de kommer att läsa samma antal böcker eller fler än förra sommaren.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr