Hon får Sveriges Radios novellpris

Nyheter.
Malin Wollin är årets vinnare av Sveriges Radios novellpris. (Foto: Mattias Ahlm/SR//TT)

VINNARE. Det blir Malin Wollin som tilldelas årets upplaga av Sveriges Radios novellpris för radionovellen “Sorgen i deras ögon”.

“Att vinna slår de flesta känslorna jag känt. I mitt liv. Så definieras ett tungt pris”, säger Malin Wollin i ett pressmeddelande.

Fem noveller hade nominerats till Sveriges Radios novellpris 2022, och efter att lyssnarna under några veckor röstat blev det Malin Wollin som tog hem utmärkelsen för “Sorgen i deras ögon”.

Det var otroligt roligt att bli tillfrågad om att skriva en novell och fantastiskt att bli nominerad, men att vinna slår de flesta känslorna jag känt. I mitt liv. Så definieras ett tungt pris, säger Malin Wollin.

“Sorgen i hennes ögon” nominerades till priset av en jury, som i år bestod av bestod av fem bokcirklar.

Hennes drog är dödsannonser. Hon läser dem ingående och efteråt söker hon efter namnen på nätet. Hon vill veta allt om deras liv och vad de dog av. Malin Wollin skriver ömsint om en besatthet som uppstått ur en ärvd sorg och Linda Wincent läser finstämt och tonkänsligt, löd juryns motivering till nomineringen.

Övriga nominerade var “Hunter i Huskvarna” av Sara Stridsberg, “Okänd avsändare” av Raja Bahari, “Rasul” av Balsam Karam och “Tygkassemannen” av Paolo Nobis Sandén.

Priset instiftades 2002 och under årens lopp har författare som Annika Norlin, Khaled Alesmael, Beate Grimsrud och Karin Smirnoff tilldelats utmärkelsen. Prissumman är på 30 000 kronor.

Anna Grönberg/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr