“Hamilton” anmäld till granskningsnämnden

Nyheter.
Jakob Oftebro spelar agenten Carl Hamilton i tv-serien “Hamilton”, som blivit anmäld till granskningsnämnden (foto: Maja Suslin/TT)

UTPEKADE. Efter att ha visat stillbilder på klimatrörelsen Extinction rebellion har TV4-produktionen “Hamilton” anmälts till granskningsnämnden.

Fotografierna visades i samband med att serien skildrar en miljöaktivistisk rörelse som använder terrormetoder, rapporterade Aftonbladet först om.

Problemet, enligt anmälaren, är att bilder på den verkliga klimatrörelsen Extinction rebellion (XR) används i serien. Enligt anmälaren spelar det ingen roll att namnet på organisationen i serien kallas för Green army eftersom XR:s loggor visas.

“Det är enormt skadligt för en fredlig, demokratisk proteströrelse att utmålas som en terrororganisation”, står det i anmälan.

I en kommentar till SVT:s Kulturnyheterna påpekar TV4 att alla är välkomna att anmäla deras produktioner om man upplever att det blivit fel.

– Nu får vi invänta vad granskningsnämnden kommer fram till, säger Charlie Forsberg, kommunikationschef på TV4.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr