Grande och Eilish i protest mot abortplaner

Nyheter.
Billie Eilish har skrivit på uppropet för fri abort (foto: Evan Agostini)

PROTEST. Flera amerikanska kändisar, bland andra Billie Eilish, Ariana Grande och Selena Gomez, har skrivit på ett upprop emot Högsta domstolens läckta dokument, som hotar att omkullkasta aborträtten i USA.

Det är organisationen Planned parenthood som ligger bakom kampanjen #BansOffOurBodies, som i en annons i New York Times publicerat uppropet. Där finns även underskrifter från Olivia Rodrigo, Megan Thee Stallion, Shawn Mendes, Halsey, Camila Cabello och Phoebe Bridgers. Totalt har 160 personer skrivit under. Det skriver Rolling Stone.

Artisterna uppmanar sina fans att stötta möjligheten till reproduktiv hälsa, däribland abort. Den 14 maj hålls även demonstrationer, där hundratusentals personer runt om i USA förväntas demonstrera för aborträtten.

Bakgrunden till protesterna är läckta dokument, som visar att en majoritet av domarna i Högsta domstolen vill omkullkasta den epokgörande HD-domen från 1973 kallad “Roe mot Wade”, som garanterar kvinnor i USA rätten att göra abort fram till den 24:e graviditetsveckan.

HD:s beslut i fallet “Roe mot Wade” har varit en grundpelare i den amerikanska fria aborträtten. Omkullkastas beslutet av Högsta domstolen innebär det i princip att abortlagstiftningen hamnar på delstatsnivå.

Sofia Sundström/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr