Galina Ustvolskayas symfonier under ledning av stjärndirigent

Nyheter.
Dirigenten Christian Karlsen. (Foto: Nadja Sjöblom)

KLASSISKT. I en ny satsning på Folkoperan framförs Galina Ustvolskayas symfonier för första gången i Sverige, i ledning av dirigenten Christian Karlsen.

Förställningen Skrik mot rymden beskrivs som den största satsningen på Galina Ustvolskayas verk som gjorts i Skandinavien. Trots att Ustvolskayas verk – som beskrivs som explosiva med en rik religiös symbolik – anses som betydelsefulla, har de länge varit okända här.

– Galina Ustvolskaya var en slags musikalisk sanningssägare mitt i den förtryckande Sovjetstaten. Ingen musik låter som hennes, före eller efter. Ritualistisk, explosiv och spirituell. I min mening kanske det mest unika musikaliska konstnärskap under 1900-talet och det känns nästan kusligt att spela verken i denna speciella tid, säger Christian Karlsen i ett pressmeddelande.

Symfonierna framförs av Karlsen, pianisten Joonas Ahonen, mezzosopranen Barbara Kozelj, Sergej Merkusjev samt en förstärkt orkester med flöjter, oboe, trumpeter, kontrabasar, tubor, trombon, slagverkare och violiner. Verken varvas även med texter av bland annat Anna Achmatova och Svetlana Aleksijevitj, som läses av skådespelarna Stina Ekblad och Krister Henriksson.

Christian Karlsen (f. 1985) är en internationellt erkänd dirigent, särskilt hyllad för sina tolkningar av samtida musik. Han nominerades 2021 till Dagens Nyheters kulturpris och har Grammisbelönats för Bästa klassiska skiva.

Anna Brynhildsen

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr