Frida Röhl låter Schillers rövare gå på bar

Nyheter.
Frida Röhl regisserar Schillers “Rövarna” på Folkteatern i Göteborg i höst. (Foto: Anders Wiklund/TT)

TEATER. Folkteatern i Göteborg gör omstart efter pandemin genom att sätta upp Schillers “Rövarna” i barmiljö. En nytolkning av Charlie Chaplins “Moderna tider” ska äntligen möta publik och en hyllad dansk roman blir teater.

Folkteatern har valt att ha en ytterst liten fysisk publik på plats även under våren. I höst hoppas dock teatern kunna dra i gång verksamheten på allvar igen, först genom att Jens Ohlins uppsättning av “Misantroperna” får nypremiär den 28 augusti, med regissören i en av rollerna.

I september ger artister som Mariam the Believer och El Perro del Mar konserter på Folkteatern.

Bland höstens premiärer finns också uppsättningen av den danska författaren Olga Ravns uppmärksammade roman “Mitt arbete”. Romanen, som ungefär samtidigt ges ut i svensk översättning, handlar om förlossningsdepression, om att sätta bo och om tröstshopping.

Höstens storsatsning görs på Schillers “Rövarna”, ett drömprojekt för teaterchefen Frida Röhl, som konstaterar att pjäsen har fått publiken att hetsa upp sig ända sedan urpremiären 1782.

“Det är en ungdomlig pjäs med ett patos som spräcker scenrummet”, säger hon i ett pressmeddelande.

Hennes egen tolkning är förlagd till en bar och får premiär den 12 november.

Bland nypremiärerna finns under våren ”Scum-manifestet” på Lilla Scenen. Då ska även Erik Holmströms pandemiframflyttade tolkning av Charlie Chaplins “Moderna tider” äntligen spelas för publik, och den chilenske regissören och dramatikern Guillermo Calderón granskar socialdemokratin och Olof Palme i sin egen pjäs “Stortorget”.

TT Nyhetsbyrån

Det senaste från Nyheter

0 0kr