Författaren Nawal El Saadawi är död

Nyheter.
Nawal El Saadawi vid ett besök på Bokmässan i Göteborg 2018. (Foto: Staffan Löwstedt/TT)

DÖDSFALL. Den egyptiska författaren Nawal El Saadawi har avlidit, skriver AFP. Hon skrev över 55 böcker och satt en period fängslad under Anwar Sadats regering.

Nawal El Saadawi föddes i Kafr Tahla 1931 och studerade till läkare vid universitetet i Kairo. Hon arbetade för kvinnors rättigheter, mot bland annat könsstympning, och fängslades för sina åsikter 1981.

– Jag greps eftersom jag trodde på Sadat. Jag trodde på honom när han sade att vi lever i en demokrati och att man kan kritisera politikerna. Så jag började kritisera hans politik och hamnade i fängelse, skrev hon i sina memoarer om fängelsetiden.

Året därpå grundade hon Arab Women’s Solidarity Association, en organisation som senare lades ned av myndigheterna.

Nawal El Saadawi debuterade som författare med en novellsamling 1957 och flera av hennes verk har översatts till svenska, bland andra “Imamens fall”, “Revolutionsskrivarna” och “Den stulna romanen”. Hon tilldelades Stig Dagerman-priset 2012.

Ett av hennes mest kända verk, fackboken “Women and sex”, från 1972, tar upp könsstympning och boken fick henne avsatt från sin post på den egyptiska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten. Skriften förbjöds i Egypten och kunde publiceras inom landets gränser först 20 år senare.

Under Sadats regering gick Nawal El Saadawi i exil i Europa och 1992–1996 var hon gästföreläsare vid Duke University i USA, innan hon återvände till Egypten. Hon deltog vid demonstrationerna i Kairo under arabiska våren 2011 och krävde dåvarande president Hosni Mubaraks avgång.

– Det här har jag drömt om sedan jag var barn, sedan vi avsatte kung Farouk. Vi har levt i ett stort fängelse, nu är revolutionen här. Medierna kallar det för en kris, men det här är ingen kris. Egyptierna är ett lyckligt folk i dag. Män, kvinnor och barn dansar på gatorna, sade hon till TT i samband med protesterna.

2018 gästade Nawal El Sadaawi Sverige och Bokmässan i Göteborg, där hon bland annat deltog i ett samtal med Sveriges Radios utrikeskorrespondent Cecilia Uddén.

Nawal El Saadawis dotter säger att modern avled efter att ha tillbringat en tid på ett sjukhus i Kairo då hon fallit och fått en höftskada. Dottern kräver nu att egyptiska myndigheter betalar sjukhusräkningarna, skriver AFP.

Nawal El Saadawi blev 89 år.

Det senaste från Nyheter

0 0kr