Flera svenska radiokanaler i fredsmanifestation

Nyheter.

UKRAINAKRIGET. Både kommersiella och flera public servicekanaler på Sveriges radio deltar i den manifestation för fred som anordnas runt om i Europa under fredagsmorgonen.

– Vi tycker att det känns bra att bjuda vår publik på en låt med aktuellt budskap, säger Karin Ivarsson, tillförordnad kanalchef för P4 Göteborg.

Manifestationen samlar över 150 radiokanaler i fler än 25 länder, bland annat i Ukraina, och gemensamt kommer de att spela John Lennons “Give peace a chance” klockan 08.45 (07.45 GMT-tid) under fredagsmorgonen, i solidaritet med Ukraina.

Under torsdagskvällen gav Sveriges Radio beskedet att det är upp till de redaktionella cheferna inom P4 att spela låten om man vill det, men att “Sveriges Radios uppdrag är att rapportera och bevaka och inte delta i en manifestation”.

TT har ställt frågan till samtliga 26 P4-kanaler och av de åtta som svarat kommer tre att delta och spela låten.

P4 Göteborg och P4 Sjuhärad är två av dem, men där kommer man inte blanda in nyheter och politik.

– Musiken är en viktig del av P4:s utbud. Vi tycker att det känns bra att bjuda vår publik på en låt med aktuellt budskap, men vi kommer bara säga att låten just nu spelas på många radiokanaler runt om i Europa, men inget mer än det, förklarar Karin Ivarsson, tillförordnad kanalchef för P4 Göteborg, beslutet att spela låten.
Även flera kommersiella radiokanaler i Sverige ansluter till manifestationen, bland andra Mix Megapol, NRJ, Rockklassiker, Vinyl FM, Svensk Pop och Radio Disney.

Linnéa Wannefors/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr