“Estonia”-filmare utsedd till Årets förvillare

Nyheter.
Dokumentärserien “Estonia” avslöjade ett fyra meter högt hål i skrovet (foto: DPLAY/TT)

KONSPIRATIONSTEORI. Föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett “Estonia”-filmaren Henrik Evertsson samt juryn för Stora Journalistpriset till “Årets förvillare 2021”.

Föreningen anser att Evertsson genom sin dokumentärserie “lyft fram och legitimerat konspirationsteorier kring Estoniakatastrofen”.

“Henrik Evertssons dokumentär är ett konspiratoriskt hopklipp som, förutom att förvilla, även har gjort många anhöriga illa och försvårat deras sorgearbete. Att Evertsson applåderades av Stora Journalistprisjuryn och tilldelas priset Årets avslöjande är ofattbart”, säger Vetenskap och Folkbildnings ordförande Pontus Böckman i ett pressmeddelande.

Jonas Bonnier, ordförande i Stora Journalistprisets jury tycker att han redan svarat på kritiken:

“Under debatten som följde på prisutdelningen 2020 framkom ingenting i sak som inte den dåvarande juryn hade beaktat, och så tycks vara fallet även denna gång. Därav har inte heller Stora journalistpriset något nytt att säga i frågan” skriver han i ett mejl till TT som även sökt Henrik Evertsson.

Vetenskap och Folkbildning är en ideell förening som också delar ut ett årligt pris till Årets folkbildare. Detta går i år till Maria Ahlsén och Jessica Norrbom för boken och podden “Frisk utan flum” samt till författaren och debattören Jacob Gudiol som även han skriver om träning och hälsa.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr