Dr Seuss-böcker dras in – anses rasistiska

Nyheter.
Boken “And to think that I saw it on Mulberry Street” är en av sex böcker av Dr Seuss som nu inte ska ges ut. Foto: Steven Senne/AP/TT

KONTROVERSIELLT. Sex böcker av barnboksförfattaren Dr Seuss kommer inte längre att ges ut till följd av dess rasistiska innehåll, uppger Dr Seuss Enterprises som ansvarar för författarens kvarlåtenskap.

Böckerna är “And to think that I saw it on Mulberry Street” utgiven 1937, “McElligot’s pool” (1947), “If I ran the zoo” (1950), “Scrambled eggs super!” (1953), “On beyond zebra!” (1955), “The cat’s quizzer” (1976).

“Dessa böcker porträtterar människor på ett sätt som är felaktigt och sårande”, lyder ett uttalande från Dr Seuss Enterprises.

Titlarna innehåller karikatyrer av asiater och färgade, samt stereotypiska skildringar som har kritiserats för att vara rasistiska.

Theodor Seuss Geisel, känd som Dr Seuss, var en av den engelskspråkiga barnbokslitteraturens mest populära författare, men fick aldrig samma genomslag i Sverige. Han gick bort 1991.

Några av hans mest kända böcker, som också har översatts till svenska, är “Grinchen – julen är stulen” och “Katten i hatten”.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr