Documenta täcker över kritiserat konstverk

Nyheter.
En muralmålning på konstuställningen Documenta i Kassel har kritiserats av både tyska kulturministern och judiska grupper för att vara antisemitiskt. Konstverket på bilden är inte det kritiserade (foto: Martin Meissner/AP/TT)

ANKLAGELSER. En muralmålning av den indonesiska konstgruppen Taring Padi täcks över på utställningen Documenta i Kassel, skriver Art News. Detta efter att såväl Israels ambassad i Tyskland som ett antal judiska grupper uttryckt sin avsky för att konstverket innehåller antisemitiska nidbilder.

Tyska kulturministern Claudia Roth har uppmanat kuratorerna av utställningen att vidta åtgärder, vilket Documenta nu gjort.

Documenta är en av världens största konstutställningar och äger bara rum vart femte år. I år har den redan innan öppning varit ett hett diskussionsämne i konstvärlden, då en grupp palestinska konstnärer som är mycket kritiska till den israeliska ockupationen fått lov att delta.

Bara två dagar efter att utställningen öppnat kom kritiken mot muralmålningen “People’s justice”, som visade en gris som bär en hjälm med texten “Mossad”, den israeliska säkerhetstjänsten. På ett annat ställe syns en man med lockar på sidorna av huvudet utrustad med huggtänder och en hatt med SS-symbolen. Målningen har visats på andra håll i världen tidigare, men aldrig i Europa.

Taring Padi skriver i ett uttalande på Documentas hemsida att tavlan refererar till välkända symboler inom indonesisk politik och att verket inte är menat att anspela på antisemitism.

“Det är med stor sorg vi täcker över vårt arbete”, skriver gruppen och tillfogar att man hoppas kunna ha en dialog i framtiden.

Ann Edliden/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr