Tysk utställning kritiseras för antisemitism

Nyheter.
Konstutställningen Documenta är i blåsväder på grund av antisemitiska bilder (foto: Martin Meissner/AP/TT)

ANKLAGELSER. Israels ambassad i Tyskland och ett antal judiska ledare uttrycker avsky över ett antal antisemitiska bilder som visas på den stora konstutställningen Documenta i Kassel.

Documenta är en av världens största konstutställningar och äger bara rum vart femte år. I år har den varit ett hett diskussionsämne i konstvärlden, då en grupp palestinska konstnärer som är mycket kritiska till den israeliska ockupationen fått lov att delta.

Bara två dagar efter det att utställningen öppnade kritiseras den nu eftersom konstverk av en indonesisk grupp vid namn Taring Padi tolkas som antisemitiska, av både den tyska regeringen och judiska grupper.

En muralmålning visar en gris som bär en hjälm med texten “Mossad”, den israeliska säkerhetstjänsten. På ett annat ställe syns en man med lockar på sidorna av huvudet utrustad med huggtänder och en hatt med SS-symbolen.

Kulturminister Claudia Roth uppmanar nu Documentas kuratorer att “vidta nödvändiga åtgärder”.

Ann Edliden/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr