Disney anklagas för censur av samkönad ömhet

Nyheter.
“Luca” – en av Pixars filmer (foto: Pixar)

HOMOFOBI. Anställda på Pixar, animationsstudion bakom filmer som “Toy Story” och “Insidan ut”, anklagar ägaren Disney för att klippa bort hbtq-innehåll, skriver The Guardian. I ett öppet brev hävdar de att Disney stryker scener av ömhet mellan homosexuella.

“Vi har personligen sett hur vackra berättelser, fulla av olika typer av personer, kommer tillbaka från Disney nedmalda till smulor av vad de en gång var”, skriver de anställda och lägger till att de är “spärrade” från att skapa hbtq-innehåll som de menar skulle kunna motverka diskriminerande lagar.

Kritiken mot Disney kommer efter företagets bemötande av den kontroversiella “Don’t say gay”-lagen som nyligen röstades igenom i Florida. Lagen innebär att ingen undervisning som rör sexuell läggning eller könstillhörighet får ske innan eleverna fyller nio år. Disneys vd Bob Chaek fick kritik för att inte offentligt ha tagit ställning mot lagen. Avslöjanden visade också att de politiker som röstade igenom lagen hade fått donationer av Disney.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr