Diskjockeys kräver rätt till krisstöd

Nyheter.
I ett öppet brev kräver en rad yrkesverksamma diskjockeys att Konstnärsnämnden ändrar sina kriterier för krisstöd så att dj:s inkluderas. (Foto: Karin Malmhav/SvD/TT)

ÖPPET BREV. Pandemin har stängt ner nattlivet och därmed arbetsmarknaden för dj:s (diskjockeys), men yrkesgruppen har haft svårt att ta del av de statliga krisstöden för kulturutövare.

Nu skriver en rad dj:s ett öppet brev till Konstnärsnämnden för att myndigheten ska ändra sina kriterier för krisstöd så att de inkluderas, rapporterar SVT Kultur.

Enligt undertecknarna kan man i ansökningsblanketten till Konstnärsnämndens krisstöd välja att identifiera sig som komponist, musiker, musiker/komponist eller musikproducent/dirigent. När det gäller vilket instrument man använder finns över 30 olika kategorier – men inget som passar för diskjockeys.

Det finns dj:s som har fått stödpengar, även om de är få, och i det nya stödpaketet ”krisstöd 3” har kriterierna blivit ännu snävare.

– Vi har valt att prioritera de som lägger något eget konstnärligt i sitt verk, sin röst eller att man scratchar. De som ”bara” spelar andras musik blir ofta bortprioriterade, säger Anna Söderbäck, direktör på Konstnärsnämnden, till SVT.

TT Nyhetsbyrån

Det senaste från Nyheter

0 0kr