“Den osannolika mördaren” utreds av åklagare

Nyheter.
Robert Gustafsson som “Skandiamannen” Stig Engström i “Den osannolika mördaren” (foto: Netflix)

UTREDNING. Netflixserien “Den osannolika mördaren” utreds av åklagare, skriver Dagens ETC. I tv-serien utmålas den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, som statsminister Olof Palmes mördare.

– Jag har gjort bedömningen att det finns anledning att anta att ett brott kan ha begåtts, säger kammaråklagare Zilla Hirsch.

Hon bekräftar för tidningen att en förundersökning är inledd och att det handlar om förtal av avliden.

– En sådan uppgift kan utgöra förtal, det är det vi ska utreda, så vi är kort sagt i ett väldigt inledande skede av förundersökningen.

Netflixserien, baserad på en bok av Thomas Petterson, anmäldes i november till Justitiekanslern (JK) av person som menade att den utgjorde förtal, då Engström aldrig hade fällts för mordet.

Även Ulrika Glaser Rydberg, dottern till den man som kallas för “vapensamlaren” i Netflixserien, förtalsanmälde då hon ansåg att hennes far utmålades i ett “nidporträtt”.

JK beslöt att inte ta upp fallet med motiveringen att Netflix saknar ansvarig utgivare. JK lämnade ärendet vidare till allmän åklagare som nu alltså valt att inleda en förundersökning.

TT Nyhetsbyrån

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr