De tävlar på dokumentärfestival

Nyheter.
Sju långfilmsdokumentärer tävlar i kategorin Tempo dokumentary award. “Calendar girls” är en av dem (foto: Love Martinsen)

FILMPRIS. Skateboardlegender, krisande kärlekspar och livsbejakande seniorer finns med bland de tävlande bidragen på årets Tempo dokumentärfestival.

Det är filmen “Calendar girls”, en feelgood-dokumentär om kvinnlig gemenskap med dans i fokus, som öppnar årets festival. Filmen, gjord av Maria Loohufvud och Love Martinsen, får världspremiär på amerikanska Sundance-festivalen strax innan den når Tempopubliken.

Andra filmer som tävlar är Max Erikssons “The scars of Ali Boulala”, som handlar om en 16-årig som i mitten av 1990-talet lämnade Stockholm och sin familj för att bli skateboardproffs i Los Angeles, och Maud Nycanders “Kärlek & skilsmässa”, som är en uppföljning av “Kärlek och fiskpinnar” från 2004.

Bland bidragen finns också två krigsskildringar. I Manal Masris “Touching freedom” möter publiken två kurdiska studenter från Kobane som filmade det blodiga krigsförloppet då terrorrörelsen IS tog kontroll över deras hemstad.

Magnus Gerttens “Nelly & Nadine” är en kärlekshistoria som delvis utspelar sig i koncentrationslägret Ravensbruck, och det är Nellys barnbarn som delar med sig av sin mormors gripande kärlekshistoria via dagböcker, kärleksbrev och filmrullar.

Dokumentärfestivalen arrangeras i samarbete med Filminstitutet. Prissumman på 75 000 kronor går till vinnande films regissör.

Tempo äger rum den 7–13 mars i Stockholm och sänds även i år digitalt.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr