Bolsjojteatern stöttar ryska militären med balett

Nyheter.
Bolsjojteatern dansar balett till stöd för den ryska armén (foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT)

UKRAINAKRIGET. Bolsjojteatern, Rysslands nationalscen för balett och opera, ger en balettföreställning till stöd för Rysslands “militära operation” i Ukraina. Alla intäkter ska gå till skadade ryska soldater, meddelar teatern.

Föreställningen är en i raden av en större välgörenhetskampanj som landets kulturdepartement organiserar. Syftet anges bland annat vara att samla in pengar till “hjälp till evakuerade från Donbass”.

Balettstjärnan Olga Smirnova meddelade nyligen att hon lämnar Bolsjojteatern i protest mot invasionen av Ukraina. Innan dess har teaterns musikaliska ledare och chefsdirigent Tugan Sotjiev sagt upp sig efter att, som han beskriver det, ha blivit pressad att ta ställning om kriget.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.