Aris Fioretos invald i tysk kulturakademi

Nyheter.
Författaren Aris Fioretos väljs in i en anrik tysk akademi (foto: Anders Wiklund/TT)

LEDAMOT. Den svenska författaren Aris Fioretos har valts in i tyska Akademie der Künste, skriver bokförlaget Norstedts i ett pressmeddelande.

Akademien har 420 medlemmar inom konst, arkitektur, litteratur, scenkonst, film och musik. Den har sitt säte i Berlin och grundades 1696 av Fredrik I av Preussen.

En stor del av medlemmarna är tyskspråkiga, som författaren Herta Müller och regissören Michael Haneke, men det finns även utomeuropeiska medlemmar som Jonathan Franzén, Bob Dylan och Ai Weiwei.

Aris Fioretos debuterade 1991 med prosalyriska “Delandets bok”. Han har skrivit romaner och essäer, men också översatt verk av bland andra Friedrich Hölderlin och Vladimir Nabokov. Under en period var han Sveriges kulturråd i Berlin. I höst utkommer han med romanen “De tunna gudarna”.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr