Årets naturfotograf skildrar svenska fiskar

Nyheter.
Röding. (Foto: Jörgen Wiklund)

FOTOGRAFI. Årets naturfotograf är Jörgen Wiklund, som i sina bilder har skildrat de svenska sötvattenfiskarterna.

Wiklund har i sin bok ”Sveriges sötvattensfiskar” fotograferat 50 fiskarter i Sverige – i levande skick. Nu belönas han med Naturvårdsverkets pris årets naturfotograf.

“Fiskarnas karaktär, såväl arternas som individernas, visas i fotona, och han har stor bredd i sin gärning, där även fågelfoto har en speciell plats”, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Utöver sin gärning som fotograf arbetar Jörgen Wiklund även som forskningsingenjör vid institutionen för vilt, fiske och miljö på Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.

Hans foton finns dokumenterade i ett flertal böcker och utställningar – och fågel- och fiskfotograferingen sker till största del i norra Sverige.

“Mitt naturintresse fick jag av min morfar som tog med mig på gädd- och öringsfiske samt bärplockning. Bärplockningen försökte man ju slippa undan, men fiskeintresset blev bestående,” säger Jörgen Wiklund i pressmeddelandet.

Naturvårdsverket delar årligen ut priset till en dokumenterat skicklig fotograf som visat kunskap och engagemang i naturvårdsfrågor och bidragit till att hävda naturvårdens intressen genom sin fotografiska verksamhet i Sverige.

TT Nyhetsbyrån

Det senaste från Nyheter

0 0kr