Årets Almapris har delas ut

Nyheter.
I Eva Lindströms böcker kan det mesta hända. Nu tilldelas den svenska bilderbokskonstnären Astrid Lindgren Memorial award, även känt som Almapriset (foto: Jessica Gow/TT)

PRISAD. Astrid Lindgren Memorial award, populärt kallat Almapriset, har delats ut på Konserthuset i Stockholm. Årets pristagare, bilderbokskonstnären Eva Lindström, fick diplomet överlämnat av kronprinsessan Victoria.

Även kulturminister Jeanette Gustafsdotter fanns på plats och höll ett tal till pristagaren.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne är med sin prissumma på fem miljoner kronor världens största för barn- och ungdomslitteratur. Eva Lindström den andra svenska mottagaren av Almapriset efter Barbro Lindgren 2014.

Juryn beskriver hennes konstnärskap som ”kompromisslöst och gränsöverskridande” och framhåller att hennes bildvärld är i ständig förvandling.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr