Andreas Lundberg får Vi:s litteraturpris

Nyheter.
Andreas Lundberg får pris för “Gerontion” (foto: Jasmin Storch)

PRISAD. Författaren och översättaren Andreas Lundberg får tidningen Vi:s litteraturpris, för romanen “Gerontion”. I motiveringen beskriver juryn boken som “nödvändig prosa” och kallar den “skimrande svart, brutalt rolig, levande”.

Lundberg debuterade 2016 med romanen “Storm i den pelare som bär” som följdes av “Ofarbar tystnad” 2019. Den tredje romanen “Gerontion” skildrar ett demensboende där berättarjaget har ett timvikariat.

”För mig har det alltid varit viktigt att skriva vackert även när jag skriver hemska saker. Även det fulaste kan skildras, utan att sentimentalisera, som vacker text. Det är min förhoppning i alla fall. Livet finns i styrkan hos de här bilderna, det är där som motpolen till det svarta ligger”, säger Andreas Lundberg i ett pressmeddelande.

Lundberg tilldelades också nyligen Aftonbladets litteraturpris 2021 för “Gerontion”.

Tidningen Vi:s litteraturpris har delats ut sedan 1947 och prissumman är på 50 000 kronor.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr