60 nya miljoner till kulturen

Nyheter.
Socialminister Lena Hallengren (S) finansminister Mikael Damberg (S) presenterar coronarelaterade stödåtgärder vid en pressträff i Rosenbad (Lars Schröder/TT)

PANDEMIN. I årets första extra ändringsbudget på 18 miljarder kronor avsätter regeringen 60 nya miljoner till kulturen. Dessutom föreslås en förlängning av evenemangsstödet.

Men det är alldeles för lite, framhåller företrädare för kulturlivet.

Fakta: Stöd till kulturen

Regeringen föreslår ett nytt stöd till kulturen på 180 miljoner kronor. Efter beslut i riksdagen kommer besked om hur pengarna ska betalas ut.Regeringen vill samtidigt förlänga det så kallade evenemangsstödet till och med mars för inställda eller begränsade evenemang på grund av restriktionerna. Denna åtgärd kräver godkännande från EU-kommissionen. Även omställningsstöd och omsättningsstöd ska förlängas.

Det mesta i ändringsbudgeten är redan kända åtgärder som tidigare har presenterats i december och den 11 januari i år. Däribland ett nytt krisstöd till kulturen på 120 miljoner kronor. Sedan dess har nya restriktioner införts som drabbar kulturlivet och stödet höjs nu till 180 miljoner kronor för det första kvartalet 2022.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr