Vinnarna i novelltävlingen är korade

Nyheter.
Anna-Carin Collin vann novelltävlingen (Foto: Mia Lewell)

NOVELLTÄVLINGEN. Över 600 bidrag skickades in till Opulens och Ekström & Garay förlags stora novelltävling. Anna-Carin Collin med novellen A som i Agnes tog hem förstapriset.

Novelltävlingen har under sina tre år blivit en etablerad institution i det skönlitterära Sverige. Prispotten är på 50 000 kr samt för tio noveller publiceringar i Opulens, Kvällsposten och Göteborgs-Tidningen, samt i en antologi som ges ut av Ekström & Garay. Förra året vann Paolo Nobis Sandén som därefter nominerats till Sveriges Radios Novellpris och nu är aktuell med sin kommande bokdebut.

I år blev det Anna-Carin Collin med novellen A som i Agnes som tog hem förstapriset.

 ”En välskriven berättelse som med sitt bildrika språk och sin genuina persongestaltning tar läsaren i handen genom ett galleri av längtan, sinnesintryck och fantasier från en nattöppen bokhandel i en värmländsk avkrok som andas hela världen och vidare därifrån, bortom själva novellen.”, tyckte tävlingens jury.

Anna-Carin Collin är författare och konstnär bosatt i Täby. Vid sidan av skrivandet är hon även skolkurator, samtalsterapeut och skrivpedagog.

– Även när jag skriver för vuxna är barnperspektivet ständigt närvarande, eller som i vinnarnovellen där huvudpersonen är på väg in i vuxenlivet. Det bara blir så. Kanske inte så konstigt att jag tycker att jag har världens bästa jobb, som skolkurator på Vittra i Vallentuna, säger Anna-Carin Collin.

Andrapriset gick till 22-åriga Emmy Odeskog för novellen Burkbarnet. En välskriven, pulserande och rörande skildring av en kvinnas ambivalens i relationen till en syster och ett barn där tacksamhet och strävan efter att försonas med konsekvenserna av sina val står i centrum. Odeskog är uppvuxen i Södra Sandby men bor nu i Uppsala där hon studerar media och journalistik.

– Jag ser upp mycket till författare som Clarice Lispector och Agota Kristof, men blir på ett eller annat sätt inspirerad av det mesta jag läser. Joan Didion är också en favorit och inledningen till Burkbarnet skrev jag faktiskt efter att precis ha läst om hennes A Year of Magical Thinking förra hösten, säger Emmy.

Tredjepriset tog Linda Fritiofson hem med novellen Målaren. En berättelse om en händelse i vardagen kring vilken spänningen skickligt byggs upp. Fritiofson är journalist och bosatt i Stockholm.

– Jag är glad att ha kommit på tredje plats i Opulens novelltävling! Det är så hemskt svårt att skriva, men för det mesta älskar jag att få hålla på, säger Linda.

Novelltävlingen arrangerades av Opulens och Ekström & Garay, i samarbete med Göteborgs-Tidningen, Kvällsposten och Sparbanken Syd. Juryn utgjordes av Maria Rydhagen (Expressen), Lovisa Åkesson (Expressen), Christer El-Mochantaf (Göteborgs-Tidningen), Taliah Pollack (författare), Johanna Stridh (Sparbanken Syd) och Carolina Thelin (Opulens).

Anna Brynhildsen

Det senaste från Nyheter

0 0kr