12-årings dagbok om Ukrainakriget ges ut

Nyheter.
Jeva Skalietska förde dagbok under sin flykt från Ukraina. Nu ges dagboken ut i bokform (foto: Irina Skalietska/AP/TT)

VITTNESMÅL. Tolvåriga Jeva Skalietska bodde i Charkiv i östra Ukraina när Ryssland inledde sitt storskaliga anfallskrig mot landet i februari. Nu ges hennes ögonvittnesskildring i dagboksform ut av det amerikanska förlaget Union Square & Co.

“Alla vet vad ordet ‘krig’ betyder, men nästan ingen vet vad ordet faktiskt innebär. Jag vill att världen ska få veta vad vi har upplevt”, säger Jeva Skalietska i ett uttalande.

Hennes dagbok har fått titeln “Ni vet inte vad krig är: En ukrainsk flickas dagbok”. Den tar sin början 12 februari i år, två veckor innan de första bomberna föll över Charkiv. Skalietska bodde då med sin mormor, som hon växt upp med efter att föräldrarna separerade tidigt.

De flydde från Charkiv via Ungern och har nu fått asyl i Irland, i förhoppningen om att en dag kunna återvända hem, uppger förlaget. En del av vinsten från bokförsäljningen går till organisationer som hjälper ukrainska flyktingar.

“Ni vet inte vad krig är: En ukrainsk flickas dagbok” ges ut på engelska 25 oktober.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr