Noterat: Vårt land vårt land, vårt fosterland

Noterat.

Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat
LIVETIPS. Idag den 5 februari firar det livaktiga Svenska litteratursällskapet i Finland av tradition sin årshögtid. Allt fler av SLS:s skrifter läggs ut på nätet, bland dem Henry Parlands samlade, och de fyra oumbärliga banden Biografiskt lexikon för Finland.

Som korresponderande medlem av detta lärda sällskap får jag varje år i slutet av januari en inbjudan till den solenna tillställningen. Eftersom det är fel årstid att ta sig över Bottenhavet har det hittills inte blivit av, men i år är det förstås överhuvudtaget inget alternativ att ta mig fram genom packisen. Den fysiska sammankomsten är av nödtvång inställd. I stället klarar man av programmet digitalt, med historikern Henrik Meinanders hälsningstal, prisutdelningar samt festföredraget av Ulla-Lena Lundberg om hundra år i Fredrika och Johan Ludvig Runebergs diktarhem i Borgå, som sedan länge är hennes bostad. Och så mängder med musik.

Direktsändningen som nås via sällskapets hemsida börjar kl. 19 svensk tid och pågår i tre timmar och avslutas traditionsenligt med Runebergs Vårt land, i Fredrik Pacius tonsättning.

Ivo Holmqvist

LÄS FLER NOTISER

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Noterat

0 0kr