Noterat: Tankar kring sex och mors dag

Noterat.
USA, demonstrerande studenter, vänsteraktivism
Montage: Opulens. (Grundbild: Pixabay.com)

SEX. Fredrik Strage skriver i DN om det pirriga “harkel och hum”-sexsnacket med tonåriga barn och det obligatoriska ”eh, det finns kondomer bakom tops-paketet i badrumsskåpet”-tipset. Sedan nämner han att det via en shopping-app nu går att köpa ”klitorisstimulatorn Womanizer” och att detta är något som helt allvarligt omnämns som en lämplig morsdagspresent. ”I en reklamkampanj vill de få oss att informera mamma om allt kul som väntar den vagina vi en gång kom ut ur,” skriver Strage.

Det får mig tänka på när jag läste tegelstenen ”Weimarrepubliken.Löfte och tragedi” där författaren myntar formuleringen ”frigörelsens tyranni” och menar att 1920-talets blandning av Freud, fest och kokain var ett paradigm som närmast tvingade folk att njuta. ”Sitt inte där och var så jävla pryd nu!”

Nej, jag hoppas verkligen inte att någon alls ger sin mamma en ”lazer-turbo-dildo-klitta-kittlare” i present på söndag. Själv drömmer jag fortfarande om en tid där morsdagspresenten kunde vara en stor frasig underklänning. Och det faktum att när en kvinna stack fram sin liljevita fot under ett sådant plagg så kunde det vara höjden av erotik.

JESPER NORDSTRÖM

LÄS FLER NOTISER

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Noterat

0 0kr