Noterat: Sveriges största modelljärnväg + Legofestival

Noterat.

ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

NÖRDARNAS HÖGTID. I Hässleholm kommande helg (20-21 november) konmer geek-o-metern att slå över i det röda. I samma lokal visas nämligen Sveriges största modelljärnväg och Legomodeller som tävlat i SM-sammanhang.

Några nedslag beträffande hur tekniskt avancerad modelljärnvägen är: Du trycker på en liten röd knapp och en man på perrongen ger din kompis eld. Dioden som skall föreställa cigarett är såklart specialbeställd från Tyskland. Tågen kör på simulerade tidtabeller och responderar på olika frekvenser i spåret så de kör olika fort. Självaste Hässleholm – arkitekturen och själva gatorna – är ett under av detaljerad nostalgi. En parant dam i kappa och “turbanhatt” bär bakelsepaket från Wesséns Konditori. Hela modellstan är en rekonstruktion från hur det såg ut 1963.

Det kommer bli en manly affair nästa helg. Ta gärna och tjuvlyssna lite på personalen. Förra gången jag besökte Hässleholms järnvägsförening blev det lite irritation kring varför ingen kopplat upp ångloket till datorns usb-kabel så att det gick att mata in tidtabellen för avgång mot Helsingborg. På den nivån är det, och blir säkert nästa helg också.

Jesper Nordström

LÄS FLER NOTISER

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Noterat

0 0kr