Noterat: Ställ de rätta frågorna

Noterat.

ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

KORKAT. Så har då Centerns ungdomsförbund hittat en ny samhällelig motsättning och ett nytt konfliktmönster. I sin iver att avskaffa LAS har man hittat Britt-Marie (45), som enligt de unga centerpartisterna bara sitter och dricker kaffe och därför borde sägas upp för att någon 20-åring skall kunna komma in på arbetsplatsen. Anledningen till ungdomsarbetslösheten är således 45-åriga damer som dricker kaffe och konflikten i samhället är i grunden en generationsfråga.

Detta är lika korkat som SD:s analys att det är en etnisk konflikt som är den grundläggande samhälleliga motsättningen. Jag påminner mig om de tillfällen när mina unga kvinnliga studenter ibland uttalar sig om sina systrar som är cirka 25-30 år äldre än vad de själva är. Hur ofta har jag inte hört uttalanden om ”klimakteriehäxor” och ”batikhäxor”, inget snack om systerskap där inte. Vad handlar detta om? Är det vår kulturs åldersfixering, dess inriktning på yta och skönhet eller en skräck att själva åldras?

Var tog konflikten mellan arbete och kapital vägen? Var finns konflikten mellan en överklass som blir alltmer förmögen på värdepapper och fastigheter och den stora majoriteten som dagligen kämpar för att få inkomster och utgifter att någorlunda gå ihop.Det är sannerligen dags att ställa rätt de rätta frågorna!

Anders Kjellström

LÄS FLER NOTISER

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Noterat

0 0kr