Noterat: Snöflingor och safespaces

Noterat.

ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

UTHÄRDA. Ordet seminarium har en språkhistorisk koppling till sperma på engelska. Semen, seminary. En tanke om mötet som en fröbädd som möjliggör att något ska gro, inte genom lätthet utan debatt, kritik och nya perspektiv där åsikter och kunskaper bryts mot varandra.

Så hoppar vi då snabbt till en scen där jag som tonåring av ren tristess följde med till min fars kompis friherre Barnekow, bygdens starke man inom Moderaterna och tillika framgångsrik sparrisodlare. På frågan om hur han fick sina unga fruktträd att bli så livkraftiga och spänstiga svarade han att ”äh jag kör på dom med åkgräsklipparen då och då så de härdas lite”

I dagens universitetsseminarier varnas millennials för att det kan förekomma misogyna tankar och deprimerande scener i 1800-tals litteratur. Jo faktiskt, på självaste Cambridge dessutom. Stoppa pressarna! Studenter i filmvetenskap reagerade på en föreläsning om hur svarta porträtteras stereotypt i Hollywood genom att skvallra för rektorn om hur föreläsaren använt n-ordet som tips på hur man söker info i äldre databaser.

Hur länge skall vi fortsätta bygga ut gigantiska safespaces? Det är kanske dags att dessa hudlösa snöflingor i sin allt mindre krävande fröbädd lär sig att livet då och då faktiskt innebär att bli påkörd av en traktor rattad av en högerröstande adelsman.

Jesper Nordström

LÄS FLER NOTISER

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.