Noterat: Sårbara stridsvagnar

Noterat.

ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

GAMMAL ÄR ÄLDST. Ryssland sätter i kriget mot Ukraina (som man är för feg att kalla krig) in femtio år gamla stridvagnar av modellen T-62, enligt brittiska försvarsdepartementet: “T-62 kommer nästan säkert att vara särskilt sårbara för pansarvärn och deras närvaro på slagfältet tydliggör Rysslands brist på modern och stridsklar utrustning”. Men betänk vad som sänkte den tyska kryssaren Blücher i Oslofjorden den 9 april 1940.

Denna mastodont med nära  3 500 man ombord var uppkallad efter en fältmarskalk som bland annat hunnit med svensk tjänst innan han avled 1819. Kryssaren var nybyggd och tungt beväpnad. Icke förty var den dödligt sårbar när den strävade in mot Oslo. Den kom inte längre än i höjd med fästningen Oscarsborg. Kvart över fyra på morgonen fick norrmännen in en fullträff, två timmar och fem minuter senare sjönk den, och ligger alltsedan dess kvar på nittio meters djup.

Det var bara några hundra meter till land, men vattnet var iskallt. Fyrahundra man drunknade. Den första bredsidan, en 345 kilo tung granat, blev en fullträff. Den avfyrades från kanonen Moses som inte var lika toppmodern som kryssaren, tvärtom var pjäsen från 1800-talet. En mycket utförlig artikel om det hela finns på webbsidan Militär Historia, och det finns också bra bilder. Sensmoralen av Moses kamp mot Blücher? Att även åldrigt militärt material kan bevara en förödande stridskraft. Låt oss hoppas att det inte gäller T-62 .

Ivo Holmqvist

LÄS FLER NOTISER

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Noterat

0 0kr