Noterat: Östgöta Correspondentens kulturella förfall

Noterat.
ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat
Montage: Opulens. (Grundbild: Pixabay.com)

HISTORIA.  Östgöta Correspondenten i Linköping har en stolt historia bakom sig alltsedan den startades 1838 av Henrik Bernard Palmaer. Hans satir ”Yttersta domen i Kråkvinkel” är fortfarande mycket kvick. Efter fyra år tog C.F.Ridderstad över och fortsatte till 1878, och familjen dominerade som ägare också långt därefter.

I nästan tjugo år efter 1960 var Rune Andhé redaktör – om honom har sonen Stefan skrivit en del. ÖC utsågs till Årets dagstidning 2007, en ära som inte kommer att upprepas när man nu gjort sig av med kulturavdelning och kulturchef. Länge var jag flitig på den sidan, min första artikel var införd lillejulafton 1975 och sedan kom de tätt, särskild under våra år i Gränna. Så gott som varje dag kom paket med recensionsböcker i brevlådan från kulturredaktören Gun Zanton-Ericsson.

Länge hade jag som sport att genast komma med en kommentar till Nobelpriset i litteratur. Fast när William Golding fick det höll det på att gå illa. Jag ringde in min kommentar till Corren men det blev vajsing på redaktionen. Jag fick ta om det hela fast det var vanskligt – jag hade inget manus. Men artikeln kom in. Men nu har man alltså i ett oklokt beslut stängt ner kulturavdelningen och sagt upp dess redaktör. Varför halverade man inte sportbilagans många sidor och lät kulturen vara kvar?

IVO HOLMQVIST

LÄS FLER NOTISER

 

Det senaste från Noterat

0 0kr