Noterat: Nobelpristagaren Alice Munro har avlidit

Noterat.
Alice Munro, minnesord, Nobelpriset i litteratur, författare, kanadensisk litteratur,
Alice Munro avbildad på ett kanadensiskt frimärke från 2015. Fotot som utgjort förlaga togs av författarens dotter Sheila Munro.

LITTERATUR. Författaren Alice Munro har avlidit i en ålder av 92 år. När Nobelpriset i litteratur tilldelades Alice Munro för elva år sedan var motiveringen både föredömligt kort och träffande. Priset gick till ”Den samtida novellkonstens mästare”. Ett Nobelpris till en kanadensisk författare hade visserligen lika gärna kunnat gå till Margaret Laurence, Mavis Gallant, Margaret Atwood, Robertson Davies eller Leonard Cohen. Men det var ett bra val.

När Alices Munros ”Tiggarflickan” kom på svenska för många år sedan ägnade jag den en hel rad lovord. När budet om hennes bortgång nu kom läste jag på nytt slutnovellen i den samlingen, med en titel som kunde varit lånad från Aksel Sandemose: ”Vem tror du att du är egentligen”, om en kvinna som minns en pojke som hon höll samman med i skolan och som var fenomenal på att imitera folk i den lilla staden där de växte upp. Så kommer de från varandra, han blir marinsoldat, råkar ut för en olycka och avlider.

Hon läser hans dödsnotis efter att inte ha sett honom på många år: ”Vad skulle hon kunna säga om sig själv och Ralph Gillespie annat än att hon kände att hon stod honom nära, närmare än de män hon älskat, att hans liv löpte parallellt med hennes?” Mästerligt!

IVO HOLMQVIST

LÄS FLER NOTISER

Det senaste från Noterat

0 0kr