Noterat: Märkliga prioriteringar

Noterat.

Noterat-notiser-notis-Opulens

TRÄNGSEL. I julhandel och i reatider har vi ofta bråttom. Kanske är vi rent av ute i sista minuten, vi har bestämt oss för att göra en bra affär och köpa det som vi har funderat på ett bra tag. Vi ger oss ut i ett vimmel av människor, en föga organiserad hop; det är inte helt enkelt att förutse riktningar och rörelser. Ena stunden går det åt ett håll, nästa åt ett annat. Det råder ett visst mått av oordning. Det är inte heller enkelt att förutspå mängden av människor, som varierar starkt över tiden.

Stundtals kan det vara glest mellan mötena, sedan kan det uppstå en anhopning, ett vimmel och ett myller. Vi kan bli inblandade i en skock människor, helt plötsligt har det hänt. Denna stockning eller skockning leder till trängsel och vi hamnar nära varandra, vilket vi självklart ska undvika på alla sätt. Reservdelsinköp får skjutas på framtiden, liksom den sista julklappen till den käresta eller inköp av den lilla smidiga vitvaran. Inget av detta äger nödvändighet. Med ett högtidligt ord heter det försaka, att vänta och skjuta på framtiden, det som inte är nödvändigt. Det handlar om självdisciplin, men det handlar också om prioritering och självkontroll.

Vi ska alltså undvika folkanhopningar, där alltför många är på ett alltför liter utrymme samtidigt. Det har ju utgått påbud, om förhållningssätt och rekommendationer. Detta har fått märkliga följder. Sålunda har biblioteket i Varberg stängt, det har normalt runt 20 besökare per dag. Gekås i Ullared har däremot haft öppet – helgen före jul fanns där 23 000 besökare.

Bo Bjelvehammar

LÄS FLER NOTISER

Det senaste från Noterat

0 0kr