Noterat: Korvfräsets själsfrälsning

Noterat.

Vi måste åter lära oss höra på korvfräsets sång. Moderniteten befriar oss ständigt från gnisslet och friktionens masochistiska njutning. Befriar? Snarare berövar!

Allt sedan den tyske sociologen och marxisten Max Weber karaktäriserade moderniteten som “Die Entzauberung der Welt” har vi berövats det som är vardagens slaggprodukter men som just ger oss känslan av vara-i-världen Det fasta greppet om Heideggers hammare. Och det är detta som gör tidningsnotisen i DN här ovan från sent 50-tal så tidsdokumenterande.

Att livet när det är som mest perfekt blir sorgligt. Men vad är dagens korvfräs över telefon? Kanske vinylknastret i stället för steril streaming. Vilken abstrakt andrahandsfriktion kommer tillhandahållas framöver? Själv hoppas jag att det efter fossilbränslets död kommer finnas någon artificiell doft av sommarvarm bensin och amarettolikörliknande avgaser som tung dekadens, minnande om bilismens “irritation”.

Jesper Nordström

LÄS FLER NOTISER

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Noterat

0 0kr