Noterat: Ett sekels ukrainsk kärvhet

Noterat.

 

ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

MOTSTÅND. Brody i västra Ukraina. En stad i den numera ganska glömda regionen Galicien som slukades av Sovjet 1945. Här föddes Joseph Roth, den suveräne krönikören, journalisten och författaren som främst skildrade mellankrigstidens Europa. I novellsamlingen Kejsarbysten och andra noveller blir det nästan som en kontinental höglitterär version av Åsa-Nisse, där dessa ursega levnadskonstnärer går igenom kaklet i sin överlevnadskamp. Roth skildrar också jiddischkulturen med sin svårgreppbara kärva livsfilosofi och ömsom djupt religiösa, ömsom frapperande konkreta livsattityd.

Så lägger vi till detta Stalins utdragna folkmord genom svälten som uppstod i jordbrukets tvångskollektivisering på 1930-talet

Så vad trodde du, Putin? Att du skulle tas emot som en slags sträng landsfader som tågade in på samma vis som Adolf i Wien? Snarare har du fått ett nytt Afghanistan på halsen där ett sekels kärvhet och djävlar anamma inte kommer se dig som annat än en paria. Här behövs inga ”triumferande furstar som enar landet”. I Tjernivtsi i Galicien dracks det absint på caféerna och skrevs dadaistiska dikter. Nu hälls det inte vatten över sockerbit ner i malörtssprit. Nu blandas det molotovcocktails. Ukraina vill inte ha din stabbiga typiskt ryska nyreaktionära kristendom och dina skäggiga mystiker, ”Vladdy”.

Jesper Nordström

LÄS FLER NOTISER

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Noterat

0 0kr