Noterat: “Döden, döden…”

Noterat.

ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

HÖSTKATALOG. Det sägs att Astrid Lindgren och hennes syster dagligen brukade hälsa varandra ”döden, döden” – så var det avklarat och man kunde övergå till annat mera väsentligt. I Bonniers höstkatalog som just kommit gör sig döden påmind på ovanligt många sidor, inte minst i postuma böcker. Man ger ut Kristina Lugns efterlämnade dikter ”Inte alls dåligt”, liksom Lars Noréns ”Prosa 2020” och ”En dramatikers dagbok 20192020”.

Barnboksförfattaren Ulf Nilsson hann skriva ”En liten bok om konsten att dö” före sin bortgång. ”I sällskap med döden” är Ingvar Carlssons höstbok (han är född 1934 och alltfort i livet). Sven-Erik Liedman som är fem år yngre känner också av att det är höst: ”I november: om åldrande” heter hans bok som säkert nämner Ciceros ”De senectute” från år 44. Och Björn Ranelids nya roman handlar om en lärarinnas begravning. “Döden, döden…”

Men det kan också noteras att Per I Gedin (f. 1928) ger ut en bok om den engelskorienterade kritikern August Brunius som inte var gammal när han dog 1926, i tuberkulos. Lina Wolff kommer med en ny roman, ”Djävulsgreppet”, och Steve Sem-Sandbergs ”Oceanen” handlar om Rousseaus fyrtiofem dagar under hösten 1765 på ön Saint Pierre i Schweiz. Detta och mycket annat säkert lika läsvärt är på kommande från Bonniers.

Ivo Holmqvist

LÄS FLER NOTISER

Det senaste från Noterat

0 0kr