Noterat: Den outgrundlige Kenzaburo Oe

Noterat.

ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

NOBELPRISTAGARE. Den japanske författaren Kenzaburo Oe som var född 1935 avled den 3 mars, ett frånfälle som noterades ganska knapphändigt trots att han tilldelats Nobelpriset i litteratur 1994.

När han tog emot medalj och diplom ur kungens hand var Kenzaburo Oe västerländskt klädd, i motsats till sin landsman Kawabata som fått det 1968. Två år före priset framträdde Oe på bokmässan i Göteborg och var som de flesta i denna författarcirkus inkvarterad på Park Avenue. Han tog mycket god tid på sig vid frukosten (vi råkade sitta mittemot), inbegripen i ett djupt samtal med kritikern Otto Mannheimer som den gången var redaktör för Bonniers Panache-serie. Med sitt alldeles fyrkantiga ansikte, cirkelrunda glasögon med sköldpaddsskalmar och korpsvarta hår måste han ha varit en önskedröm för en karikatyrtecknare.

Han var oerhört artig, också under de långa pauser då han tycktes långt borta. Kanske var det att tolka in för mycket i hans blick, men nog fanns det en sorgsenhet där. I så fall hade han all anledning till det: mycket i hans författarskap kretsar kring den äldste sonen som föddes med en hjärnskada – det finns ett förtjusande foto på Oe i storstadsvimlet med honom framför sig på cykeln.

Ivo Holmqvist

LÄS FLER NOTISER

Det senaste från Noterat

0 0kr