Noterat: Dansk intellektuell anklagad för plagiat

Noterat.

ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

PLANKNING. När det stormade som värst kring Svenska Akademien fick Horace Engdahl eldunderstöd från Marianne Stidsen, lektor i Nordiska Studier på Köpenhamns universitet. Det fick fyra medlemmar av Det Danske Akademi – där hon är en av tjugo ledamöter – att lämna församlingen, den mest kända av dem Suzanne Brøgger.Men stormen har inte lagt sig, tvärtom: Marianne Stidsen meddelar nu att hon lämnar sin tjänst på KU efter många anklagelser för plagiat.

I ”Den nordiska Me Too-revolution 2018 – og dens omkostninger” högg hon en hel sida från Weekendavisen, annat har en redaktör på New York Times skrivit för henne. Köpenhamnsavisen Information har lagt ut flera passager ur hennes böcker som är hämtade ordagrant från annat håll, utan citationstecken och utan källhänvisningar (och universitetsbladet Uniavisen som hon lånat rader från är också på hugget).

Riktigt olycksbådande för henne är att doktorsavhandlingen ”Udveje – fra 90’erne” från 2001 på 336 sidor nu läggs under lupp på nytt, för att se hur mycket som är lån utan att det angetts. Hennes försvar är lite svagt och vagt: ”Vad som har hänt i det här fallet är inte värt en intellektuell debatt”. Bedømmelsesudvalget får göra om sitt jobb.

Ivo Holmqvist

LÄS FLER NOTISER

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Noterat

0 0kr