Noterat: Bill Gates, klimat och krig

Noterat.

Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

KRIGSMASKINEN. ”Mer innovationer behövs” skriver Microsoftgrundaren Bill Gates i sin bok Så undviker vi klimatkatastrofen. Att debatten om klimatet sker i en värld medan krigsmaskinen utvecklas helt oberoende i en annan är uppenbart.

Microsoft tecknade nyligen ett kontrakt med Pentagon om leverans av nya militärglasögon som ska ge stridande soldater information om stridsplatsen direkt i glasögonen. Kontraktet beräknas vara värt 22 miljarder dollar för innevarande decennium. The Drive hyllar ny teknik med anknytning till krig och till bilar. Även med en artikel med hyllningar till SAAB 37 Viggen.

Militärglasögonen är tänkta att användas i krig långt från USA:s Homeland. Men också i själva USA är Pentagon en stor miljöförstörare som den här artikeln från ProPublica visar. Krigsmaskinen ser ut att må bra även om inte klimatet gör det.

Lars Borghem

LÄS FLER NOTISER

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Noterat

0 0kr