Världens dyraste autografer

Möten

I SAMARBETE MED PRICERUNNER.SE. Sedan en lång tid tillbaka är det populärt att samla på autografer av personer som är betydande för en. Många anser att det är trivsamt när signerade bilder pyntar hemmet, och att det ger gäster ett imponerande intryck.

Utöver att autografer fungerar som prydnad, har de ett starkt samlarvärde. De finns i begränsat antal, vilket gör dem exklusiva och underhållande att försöka få tag på. Autografsamlaren som behöver nya tavlor med passepartout kan hitta fynd på nätet med hjälp av Pricerunner som jämför butikernas priser.

Låt oss idag titta närmare på några av världens dyraste autografer.

Jimmy Page-signerad gitarr

Demongitarristen Jimmy Page är främst känd för att ha spelat med det legendariska rockbandet Led Zeppelin. Han skrev stora delar av musiken och briljerade gång på gång med sitt skickliga gitarrspel. Den största hitlåten där hans musikaliska sinne får glänsa är Stairway to Heaven. När han signerade en 1963 Gibson EDS-1275 gitarr mångdubblades dess värde och ägaren sålde den för 73 000 dollar.

Babe Ruths baseboll

I Sverige är inte baseboll någon särskilt stor sport, men i andra delar av världen är den enorm. I USA råkar sporten vara oerhört omtyckt, och detta mycket på grund av den legendariske spelaren Babe Ruth.

Under åren 1914-1935 representerade han lagen Boston Red Sox, New York Yankees och Boston Braves. Det var en framgångsrik karriär med många världsrekord. Ruth dog 1948 och en av de basebollar han signerade såldes på auktion år 2012 för hisnande 388 000 dollar. Den dyraste basebollen genom tiderna.

Mark Chapmans John Lennon-skiva

En av de mörkaste dagarna i musikhistorien kom den 8:e december 1980 då popgeniet John Lennon blev skjuten till döds. Det var Mark David Chapman, ett besatt fan till Lennon, som fick sin idol att signera plattan Double Fantasy innan han mördade honom på gatan i New York.

Efter att Chapman hade dödat den tidigare Beatles-medlemmen väntade han på att polisen skulle komma och arrestera honom. Skivan, som var i vinylformat, hölls i bra skick och såldes på auktion år 2003. Priset för den var då 525 000 dollar vilket än idag gör den till tidernas dyraste autograf av en artist. Ifall John Lennons sista signerade platta någonsin säljs igen, kommer dess värde att vara betydligt högre.

George Washingtons kongresshandlingar

Världens dyraste signerade föremål genom tiderna är George Washingtons personliga bokkopia av USA:s kongresshandlingar, vars första sida han signerade. Den ikoniska presidenten hade sin ämbetsperiod under sent 1700-tal och anses än idag vara en av landets bästa ledare. Kongresshandlingarna köptes av Ann Bookout på auktion år 2012 och står idag i Vita husets bibliotek. Summan hon fick ge för boken landade på otroliga 9.8 miljoner dollar.

Detta var alltså några av världens dyraste autografer. Har du själv slagit till på något häftigt signerat föremål?

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.